Jom tengok gambar cream puff saya dulu ye... (^_^)
Gambar di atas semasa di dalam oven. Gambar yang di bawah setelah di isi inti.
Untuk resepi boleh tengok dibawah ataupun layari laman web ini : Dapur Mamasya
Cream Puff Jagung
Sumber , Zaliana, My Resepi
Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )
* 125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
* 100 gm butter
* 250 ml air
* 1/2 sudu teh gula
* 3 biji telur
Bahan-bahan untuk inti jagung
* 1 cawan air
* 1/2 cawan susu cair
* 1 cawan jagung dalam tin
* 1/2 cawan tepung kastad
* 5 sudu besar gula
CARA-CARA
Cara-cara untuk puff
- Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.
- Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan.
- Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer. ( Saya guna tangan je :) )
- Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
- Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
- *- tak spray hanya renjis dgn air.pre heat oven, bakar selama 25 min; 180'C (Masa boleh ditambah ikut kekuningan yang kita nak)
- Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung
Cara-cara untuk inti
- Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap.
- Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff
No comments:
Post a Comment